Kontakta oss                     Danskurser                       Sök danspartner                Dansskor/danskläder               Bilder 
 Lokaler                                                                                                                                                  Länkar
 Terminens kurser:
 
   Öppet hus 21/9

   Kursschema

   Kursanmälan

   Vanliga frågor & svar

   Köpa dansskor Kursbeskrivningar (välj nedan!)

startar 

   

   

   Argentinsk Tango & Blues

   Bugg, Vals, Foxtrot

   Salsa, Zouk, Latin

   Helgkurser

   

   Träningstid / Socialdans

   Bröllop, Möhippa, Brudvals

   Presentkort i dans!

   Privatlektioner

   Fester & Företagshälsovård

   Skolor, Fritidsgårdar

   

   


Sceniska danser1
Jazzdans, Modern dans, Balett m.m

Modern dans / fridans

I början av 1900-talet revolterade några Europeiska dansare mot Balettens strikta regler och kontrollen över kvinnokroppen, lade korsetten och tåskorna på hyllan och började med s.k. Fridans. Det var i en tid där man ville återerövra kroppens "naturlighet" och upptäcka rörelsemöjligheter som hade negligerats i baletten, t.ex. kroppens böjda linjer, assymetrier och rörelser ur balans och i andra positioner än stående. Man ville använda både kroppen och rummet på nytt sätt.

Utvecklingen drevs av olika individer och grupper och på olika ställen i västvärlden formades olika tekniker. Från tekniker där man gestaltar känslor, ofta djupa och inte alltid så behagliga känslor (vilka inte hörde hemma i baletten), till totalt frikopplade tekniker baserad på sökande efter kroppsformer och rörelser utan något konkret budskap och mening. Under samlingsnamnet Modern dans hittar vi idag detalierade tekniker som koncentrerar sig på olika aspekter av dansen så som kroppens former och rörelsernas kvalitet eller dansarens upplevelser.

Internationellt används Modern dans som en specifik stil jämte Postmodern dans, Samtida dans, Expressionistisk dans m.fl.

I Sverige är Modern dans ett samlingsnamn och kan se mycket olika ut. Man lånar rörelser både från baletten, jazzen, streeten och egentligen vad som helst. Karaktäristiskt är leken och experimenterandet med rörelsernas tyngd, goldvkontakten, kroppen, rummet och musiken.

Jazzdans

Klicka här för att se Jazzdans på video!

Historiskt
Efter första världskrigets slut förändrades dans och musikvärlden. Jazzmusiken blomstrade upp i södra USA och spred sig snabbt över hela världen. Med det kom också nya danser som Foxtrot, Black Bottom, Rag, Charlston, Shimmy m.fl. Dansen flyttade från de fina balsalarna och balettscenerna till nattklubbar, bordeller och cabaréer.

Sedan dess har Jazzdansen fortsatt att absorbera nya influenser från populärmusiken och genren breddas ständigt. Gemensamt för alla stilar av jazzdans är dock den "jazziga rytmen" som föddes ur 1910 och 20-talets smältdegel av musikinfluenser från Afrika och Sydeuropa med spännande synkoperingar och den karraktäristiska "swingen".

Dagens Jazzdans är inte längre en pardans utan dansas koreograferad av en eller flera dansare.

I våra jazzkurser utforskar av Jazzdansen steg för steg. Vi tränar grundläggande teknik, koordination och smidighet kring snygga koreografier som skräddarsys efter gruppens förutsättningar. I slutet av terminen är vi redo att ha en föreställning för Studio-K:s andra danselever och andra dansintresserade i Uppsala.

Vilken nivå?
Du kan välja olika nivåer beroende på dina förutsättningar och dina tidigare dansvanor. Eftersom varje kurs övar kring en helt ny koreografi går det bra att gå om samma nivån flera gånger och lära sig nya koreografier varje gång. Kom gärna till en lektion och prata med en instruktör om du är osäker på vilken nivå som passar dig bäst.

Välkommen!

 
 © Copyright 2024 Studio-K                                                  Sitemap Uppdaterad 2024-07-15