Kontakta oss                     Danskurser                       Sök danspartner                Dansskor/danskläder               Bilder 
 Lokaler                                                                                                                                                  Länkar
 Terminens kurser:
 
   Öppet hus 21/9

   Kursschema

   Kursanmälan

   Vanliga frågor & svar

   Köpa dansskor Kursbeskrivningar (välj nedan!)

startar 

   

   

   Argentinsk Tango & Blues

   Bugg, Vals, Foxtrot

   Salsa, Zouk, Latin

   Helgkurser

   

   Träningstid / Socialdans

   Bröllop, Möhippa, Brudvals

   Presentkort i dans!

   Privatlektioner

   Fester & Företagshälsovård

   Skolor, Fritidsgårdar

   

   Danssko-guiden


Om du är helt ny i dansens värld och bara dansar ett par timmar i veckan behöver du inte ha några särskilda dansskor. Du kommer långt genom att undvika sandaler, kängor, höga klackar eller skor med för mycket grepp. Det går också bra att dansa i strumplästen på lektionerna. Om du däremot vet att du vill fortsätta att dansa mer än en termins så är ett par dansskor en viktig, prisvärd och rolig investering som du inte behöver vänta för länge med.

Som elev i Studio-K har du rabatter hos flera dansbutiker. Se här.

Fördelar med dansskor
 • Skyddar dina fötter mot både underlaget och andra dansare.
 • Skyddar knät och andra leder mot överansträngning och snedbelastning.
 • Minskar risken att trampa snett och stuka foten.
 • Dansskor är ofta vadderade för bra komfort och avlastning.
 • Det är lättare att pivotera/snurra i dansskor.
 • Dansskor underlättar balansen eftersom de hjälper dig att placera vikten korrekt över foten, ger plats för tårna och är så pass tunna att du får bra kontakt med underlaget.
 • Sulorna har lagom mycket friktion vilket gör att du kan dansa utan att fastna eller halka för mycket.
 • De färgar inte av sig på underlaget.
 • Dansskor är ofta lätta och har tunna eller delade sulor som gör att du enklare kan gå upp på tå.
 • Ett par vackra dansskor som man känner sig bekväm i höjer självförtroendet.
 • Ofta är dansskorna en viktigt del av dansens estetik och pricken över i-et för kvällens outfit!
Hur väljer man dansskor?

Modell, kvalitet och pris
Dansskor behöver vara både snygga, funktionella och passa bra för just dina fötter. Beroende på vad man dansar och hur erfaren man är, vad man har för fötter och underlag kan man behöva ganska olika slags skor. Det går därför inte att rekommendera ett särskilt märke eller modell utan man får testa sig fram. Denna guide är till för att underlätta ditt sökande.

Det är bra att köpa sina första par dansskor tidigt men ha inte för bråttom med att bygga upp en komplett samling. Dansintresset kan utvecklas åt olika håll och likaså ens krav på kvalitet och estetik. Även ens kroppsvikt och skostorlek kan förändras, inte minst efter en graviditet. En skada på foten eller knät kan göra att man kan behöva ha andra typer av dansskor. Börja därför bara med ett eller två par säkra kort: t.ex. svarta, bekväma, lågklackade danssneakers eller modernskor i syntet eller läder med en sula i mocka eller specialgummi för ca 1000-1500kr.

Ett ekonomiskt och roligt sätt att bygga upp sin skosamling kan vara att köpa begagnade dansskor från andra dansare. Nästan alla gör nämligen skoköp som man ångrar och det ordnas därför med jämna mellanrum loppis där man kan köpa och sälja begagnade danskläder och dansskor. Det går också bra att ta med sig skor som inte passar till danslektioner och danskvällar eller annonsera på facebookgruppen Dans i Uppsala.

Skor som är gjorda i läder tillverkas ofta för hand och håller bra kvalitet. I länder som Argentina, Italien, Spanien, Portugal och andra länder med tradition av läder och skomakeri hittar man flera märken som har specialiserat sig på just dansskor. Ett par handgjorda, högkvalitia dansskor i läder kostar ca 1500-3000kr. Om man håller efter skorna lite (se nedan) brukar de hålla i många år. Vänta med de dyrare läderskorna tills du vet vad du faktiskt vill ha. Danssneakers är ett billigare alternativ och bra som första dansskor. Dessa är ofta gjorde i syntetmaterial av varierande kvalité. De är ofta skönare än läderskor men är inte lika snygga och formella och gör sig därför bäst som träningsskor. Det finns billiga modeller i syntet som kostar ca 500kr. Dessa är dock ofta ganska instabila och förlorar snart både form och funktion. Köp hellre ett par fräscha, begagnade skor av bra kvalitet än nya skor av dålig kvalitet.

Vanliga skor i vanliga skoaffärer kan se ut som dansskor men har oftast en konstruktion som inte är optimerad för dans utan för att man ska röra sig framlänges på asfalt. De är ofta lite för tunga och klumpiga, har för tjock sula eller är för lösa och instabila. Eftersom de inte är gjorde för att belastas lika mycket åt sidorna och bakåt slits dem fortare än dansskor trots att de ofta är minst lika dyra. Det finns dock tillfällen där det är bättre att använda vanliga skor, t.ex. om man ska dansa på en gräsmatta, på gatan eller på ett klibbigt och smutsigt golv. Dansskornas sulor tål nämligen inte att bli blöta och rispade.

Vissa väljer att sula om ett par vanliga skor som man gillar så att de går att använda som dansskor istället. På så vis får man ett par unika hybridskor i en annorlunda stil.

Storlek och passform
Det är viktigt att dansskorna håller om foten väl. För stora dansskor gör att du får sämre balans och kan stuka foten. Kängor, sandaler och loafers kan vara farliga. Bra dansskor har snörning eller resår av något slag om gör att de följer med foten och inte glappar någonstans.

Tänk på att nya dansskor ska krama åt foten mer än vad ett par sköna vardagsskor gör. Läderet tänjer ut sig med användning och dansskorna kommer därför att bli lite vidare på tvären, men däremot inte på längden. Du kan därför med fördel välja skor som, när de är nya, håller om foten tajt (men inte överdrivet mycket) från sidorna. De får dock inte vara för korta så att du t.ex. behöver böja eller klämma ihop tårna för att få plats. Vi vill gärna kunna spreta ut tårna i skorna. Undvik därför spetsiga skor. Damerna kan med fördel använda öppna tår som ger större utrymme för tårna.

Skomodeller som kanske har helt rätt längd kan ändå vara alldeles för trånga eller för breda åt sidorna. Skandinaviska fötter ofta är lite bredare än t.ex. sydeuropeiska. Skorna görs efter olika läster så testa olika modeller tills du hittar någon som passar just din fot. Om du måste ha särskilda ilägg behöver du självklart testa skorna med iläggen i. Prova skorna barfota eller med mycket tunna strumpor. När skorna vidgat sig med tiden kan du kompensera för det med tjockare strumpor. Snörning på skorna hjälper också till att finjustera storleken.

Skorna ska alltså ha rätt längd från början. Däremot är det normalt att bakkappan (delen som håller fast hälen) skaver på baksidan innan man har gått in skorna. Om kappan däremot skaver mot benknölet på utsidan av foten (laterala malleolen) så behöver man hitta en annan modell. Tänk också på att när tåkappan vidgat sig på högklackade skor så glider fötterna lite längre fram i skorna. Om hälen glappar lite från början så kommer det att förvärras med tiden.

Det bästa är att prova skorna på plats innan du köper dem. Tyvärr finns det ingen dansskoaffär i Uppsala just nu utan man får åka till Stockholm. Det händer med jämna mellanrum att skoförsäljare kommer till större danskvällar och ibland kan vi och andra dansskolor också sälja ett tillfälligt parti med skor. Det finns även flera nätbutiker både i Sverige och utomlands. Ofta kan man skicka tillbaks felaktiga storlekar billigt eller så säljer man skorna vidare till någon annan.

Det finns också möjlighet att låta en skomakare tillverka dansskor efter just dina mått. Det tar några veckor och kräver att du finns på plats och kan prova skorna flera gånger under tillverkningsprocessen. Kvaliteten och passformen blir kanske inte mycket bättre än andra skor från samma skomakare men du får möjlighet att välja exakt det material, färg, design, läst och klack som du vill ha.

Ta hand om fötterna
Dansar man flera timmar i sträck kan det vara bra att byta skor ibland. Då håller både skorna och fötterna bättre i längden. Särskilt damerna som ofta använder högre klackar och behöver snurra och röra sig mycket mer än herrarna kan behöva byta skor på samma kväll för att undvika överbelastning.

Har du problematiska fötter kan du lägga in silikonkuddar, spacer mellan tårna mm för extra avlastning. Med tiden när man utvecklat sin teknik och balans minskar riksen för felsteg och snedbelastningar. Man får också starkare fötter och kan dansa i både högre klackar och med mindre skaderisk och obehag.

Höga klackar är snygga och är en del av estetiken i flera danser. Samtidigt gör klackarna att kroppsvikten fördelas på ett mindre naturligt sätt vilket kan göra att man kan belasta och skada både små ben, muskler och nerver i fötterna och försämra både artroser och hallus valgus. Börja därför din dansresa i låga klackar för att undvika skador. Med lägre klackar blir det dessutom mycket lättare att hålla blansen vilket gör att man kan fokusera på allt annat i dansen. Respektera kroppens smärtsignaler och fråga din lärare om du får ont någonstans. Ofta handlar det om felaktig teknik som går att åtgärda. Stretcha både fötterna och baksidan av benen efter en danskväll, särskilt om du använder höga klackar.

Ta hand om skorna
 • Gå helst inte utomhus med dina dansskor. Sulan förstörs.
 • Dansar du många timmar under en kväll kan det vara bra att byta skor halvvägs. Blöta skor, skärskilt i läder, tappar formen och blir glappiga. Låt skorna vila och torka något dygn mellan danserna.
 • Använd ett bra skoblock så att skorna återfår sin form och inte får djupa veck. Det motverkar också dålig lukt.
 • Är du på resande fot och inte har skoblock kan du stoppa rena strumpor i skorna så att skorna inte kläms ihop.
 • Bär skorna i en skopåse så att ytan inte repas.
 • Om man har en sula av läder eller mocka bildas det ibland en hård och glatt yta av smuts under sulorna. Detta kan man ta bort med en mockaborste i mässing/stål. Finns att köpa på vanliga skoaffärer.
 • Vissa brukar blöta ner sina sulor med vatten, olja, Coca Cola mm för att få bra glid/grepp på olika dansgolv. Detta brukar inte hjälpa så många minuter och gör bara att sulorna drar till sig mera smuts. Det kan också göra dansgolvet halt eller klibbigt vilket kanske inte passar andra dansare.
 • Dansskor är inte lika utsatta för salt och väta som vanliga skor. Däremot får de utstå mer mekanisk nötning i kontakt med golvet och andra skor och behöver därför vårdas och skyddas med jämna mellanrum. Syntetskor kan tvättas försiktigt. Mockaskor kan sprayas. Läderskor kan vårdas såhär:
  - Borsta av fläckar och smuts då och då med en borste eller lätt fuktig trasa.
  - Återställ färgen och ge skydd mot nötning mha vanlig skokräm som både tränger in i lädret och lägger sig som en tunn yta ovanpå.
  - Någon gång per år kan man också behöva torka av skorna mer ordentligt och behandla lädret med läderbalsam som har tunna oljor som sjunker in och återställer lädrets mjukhet.
  - Vill man ha extra skinande skor kan man tillämpa skovax ovanför skokrämen men det brukar snabbt nötas bort och används därför sällan på dansskor.
  - Märket Saphir gör mycket bra skovårdsprodukter och har både läderbalsam och skokräm i olika färger. Finns att köpa hos skomakare i Uppsala.


Rätt skor för rätt dans
Argentinsk tango
I argentinsk tango har man ofta tyngden över främre fotbladen. Därför är det ingen nackdel att ha lite högre klackar både på damskorna (5-10cm) och på herrskorna (2-4 cm). På socialdanser har man ofta mer formella skor som oxfords för herrarna och stilettklackar för damerna. På lektioner och träningar är det vanligare att dansa i sneakers och modernskor istället.

Ballroom - modernt (Vals, Wienervals, Slowfox, Quickstep, Tango)
I de moderna danserna vill man ofta gå upp och ner på tårna (rise & fall) och även kunna ta långa glidsteg. Det är därför bra med skor med lagom hala och mjuka sulor. Många tycker att sulor av mocka är bäst. Läder är också bra men kan upplevas lite för halt när skorna är nya. Det finns också sulor i alltifrån björnskinn till syntet som också fungerar bra.

Till träningarna använder damerna ibland s.k. karaktärskor. Det går också bra med sneakers.

Latindanser (Salsa, kizomba, zouk, bachata, samba, cha cha mm)
Latinskor är lite mjukare än modernskor och passar till de flesta latinska pardanser.

Lindy hop / Jitterbugg / Boogie Woogie
I dessa danser är skorna en viktig del av dansens "outfit" med inspiration från 20, 30 och 40-talet. Tvåfärgade s.k. "gangster-pjuks" är vanliga till gränsen till klyschéer. Man använder också sport- och street-ware. Både damer och herrar använder låga klackar eftersom man ofta stampar och tar snabba steg.

Det är bra med lagom mycket friktion i sulorna eftersom man vill snurra och göra slides utan att fastna. Samtidigt får det inte bli för halt eftersom man också gör snabba riktningsbyten i dansen. Läder brukar vara ett bra val, speciellt efter ett tag när sulan har nötts ner lite.

För Boogie Woogie bör skorna ha lite bättre grepp och ha mjukare sulor än Lindy hop (jfr buggskor). Det är bra om skorna är lätta och erbjuder bra dämpning och fjädring eftersom man behöver ta många och snabba steg.

Bugg
S.k. buggskor är bra. Dansar du mycket kan det vara klokt att också använda något med bättre dämpning för hälarna, t.ex. låga sneakers.

Flamenco
Det förekommer en hel del stampande med både tå och klack i flamencon och det är bra om skorna är stabila och har några cm tjock träklack för både damer och herrar.

Bäst är att använda s.k. flamencoskor som har spikade häl- och tåpartier. Då hörs de bäst. Det går också att använda s.k. karaktärskor.

Jazzdans & modern dans
Det är bra med skor som är så tunna och flexibla som möjligt så att man kan känna golvet och kan vrida foten åt alla håll obehindrat. S.k. Jazzskor är bra. Ofta går det också bra med sneakers med tudelade sulor.

Streetdans
Sneakers och streetware är ofta bra. Ha gärna mjuka, lätta sådana med bra dämpning men som inte är för klumpiga.

Magdans
Använd skor med mycket mjuk sula och lagom friktion. S.k. mjukisskor är bra.

Salsa
Salsa sliter hårt på skorna. Det är bra att ha flera par som du kan växla mellan om du dansar mycket så att både skorna och fötterna klarar sig bättre.

Sneakers är populära val. Dessa har ofta en speciell snurrplatta som underlättar spinnen. För finare tillfällen används latinskor med 4-8 cm klack och öppen tå. Herrarna använder modernskor, sneakers eller street-ware.

Social foxtrot/Fox
Ofta dansar man även bugg på dessa arrangemang och golvet kan vara av varierande kvalitet. Sneakers, modernskor, buggskor och liknande med låga klackar är säkra kort.


Vanliga typer av dansskor

Argentinska Tangoskor


I argentinsk tango riktar sig åskådarnas blick ofta mot fötterna. Klassiska tangoskor brukar därför vara snygga och i många olika utföranden. Tangoskor har ofta en inbyggd metallskena som hjälper dansaren att få extra stabilitet och balans. Använd därför inte tangoskor om du vill dansa ballroom. Tangosneakers är en snyggare och dyrare variant av danssneaker och går att använda till det mesta.

Du hittar större sortiment av tangoskor om du beställer från utländska skobutiker. Dessa skor är ofta handgjorda och håller en bra kvalitet. Se t.ex: NeoTango och Comme il Faut. Tänk på att det tillkommer 25% moms på skor köpta utanför EU.

Balettskor & tåskor


Boogie Woogie, Lindy/Jitterbugg


Finns i olika varianter ofta med det karaktäristiska tvåfärgade utseendet, s.k. spectator shoes. Från början användes dessa dekorerade oxfords som sportiga golf- och cricketskor för att senare göras till populärmode av filmstjärnor, jazz- och dansartister från 1920-talet och framåt. Läder/mockasula.

BrudskorSe modernskor

Buggskor – herr & dam


Traditionella buggskor saknar klack och har en mjuk gummisula med lagom friktion. De är lätta och bekväma och finns i olika färger. Det kan vara klokt att varva med skor med bättre dämpning för hälen än dessa erbjuder om man dansar mycket, t.ex. sneakers.

Flamencoskor


Stadiga, höga skor med spikade tå- och klackpartier. Det gör att de hörs bra när du stampar.

JazzskorSköna och tunna skor som främjar balansen och tillåter mycket rörelse i fötterna.Karaktärskor


Användes från början av showartister på Broadway. De är ett bekvämare alternativ till modern- och latinskorna på träningarna eftersom de har stadigare klack och bredare tåparti. Mocka eller läder på undersidan.


Mjukisskor


Tunna och mjuka skor med bra grepp. Passar t.ex. till orientalisk dans.
Modernskor - herr

Används till Vals, Quickstep o.d. Har ofta sula av mocka eller tunt läder. Frampartiet är böjbart så att man kan gå upp på tår. Klacken är normalhög. De väger lite och är oftast helsvarta.

Den lackade varianten används oftast vid tävlingar, uppvisningar och festligare tillfällen eftersom lacket slits bort med tiden. Dessutom är lackskor sämre på att släppa igenom fukt.

Dessa kan du också använda till argentinsk tango, salsa och latin.

Modernskor – dam


Damskorna brukar ha sluten tå och måttligt höga klackar på 3-7cm. Främre sulan är gjord av läder eller mocka. Ovansidan kan vara satäng, skinn eller annat vackert material.

Det finns också skor i vit satäng som man kan färga själv så att de matchar en speciell klänning. I ofärgad form kan de också användas som snygga och bekväma brudskor!

Latinskor

Latinskor har ofta högre klackar för både damerna (4-8) och kavaljererna (3-5).

Herrarnas latinskor är lite mjukare än modernskorna. Dessa är bra att ha om du dansar mycket latin eller om du vill bli lite längre, annars kan du använda dina modernskor istället.

Damernas har öppen tå och är mjukare och mer färgrika än modernskorna. Dessa passar också bra till tango, salsa, zouk, kizomba, bachata mm. Om du vill ha ett par snygga allround-dansskor fär damer så är lågklackade latinskor ett bra alternativ till sneakers.

Sneakers


Dessa är populära allround-skor. Sulan är ofta gjord i specialgummi eller i mocka/läder och är ofta tvådelad vilket gör det lätt att gå upp på tårna. Ofta har man sneakers på lektioner och träningar. Modeller med tunnare sula och mer elegant utseende, t.ex. tangosneakers, kan också användas på de flesta socialdanser och är därför att rekommendera som första par skor i de flesta danser.

Steppskor
Tipsa din vän!

Tycker du att denna danssko-guide är bra? Tipsa en dansintresserad vän här:

Vad heter du?
Vad har du för e-post?
Skriv din väns e-post. Vill du tipsa flera vänner kan du skriva flera eposter i rad. Sätt då ett kommatecken (,) mellan varje epostadress.
Vad ser du för text här?

 
 © Copyright 2024 Studio-K                                                  Sitemap Uppdaterad 2024-07-15