Kontakta oss                     Danskurser                       Sök danspartner                Dansskor/danskläder               Bilder 
 Lokaler                                                                                                                                                  Länkar
 Terminens kurser:
 
   Öppet hus 23/9

   Kursschema

   Kursanmälan

   Vanliga frågor & svar

   Köpa dansskor Kursbeskrivningar (välj nedan!)

startar 

   

   

   Argentinsk Tango & Blues

   Bugg, Vals, Foxtrot

   Salsa, Zouk, Latin

      Salsa - 1
4/10


      Salsa - 2
15/11


   Helgkurser

   

   Träningstid / Socialdans

   Bröllop, Möhippa, Brudvals

   Presentkort i dans!

   Privatlektioner

   Fester & Företagshälsovård

   Skolor, Fritidsgårdar

   

   
 

 Musikförslag

  Grupper & artister
  Bachata
  


Helgkurs: Bachata & merengue - 1


Går du flera kurser? Köp ett Terminskort och gå på så många kurser du vill!

 Tider, pris, lokal, anmälan m.m.  MusikförslagHaitisk méringue - 200 år sedan


Merengue típica - 100 år sedan


Merengue idag


Bachata dominicana


Bachata moderna


Bachata sensual

Överallt där det dansas salsa spelas det även närbesläktad musik som t.ex. cumbia, reggaeton, cha cha och inte minst bachata och merengue. Med sina romantiska melodier och förföriska rytmer i lagom tempo har dessa danser charmat sig till många latindanseras hjärta.

Trots sin internationella succé idag har både Merengue och bachata sitt ödmjuka ursprung som lantlig musik som man dansade "tryckare" till på hemmafester i Dominikanska republiken.

Merenuge
Ön Hispaniola delas av Haiti och Dominikanska republiken som sedan Columbus tid har krigat om öns självständighet. Under Haitis occupation i början av 1800-talet blev haitiska méringue populär. Liksom nu var merengue en s.k. gående dans men musiken var då mycket långsammare.

Efter Dominska republikens självständighet i mitten av 1800-talet var man ivrig att ta avstånd från haitiska méringue och spelade sin egen version av musiken som gick i mycket snabbare tempo. Merenuge blev särskilt populär genom artisten Nico Lora som i slutet av 1800-talet ersatte huvudistrumentet gitarr med dragspel och skapade den s.k. merenuge típica som är det som vi fortfarande dansar till även om musiken sedan dess inkorporerat ytterligare instrument och influenser.

Merenuges höftrörelser och svarta, lantliga ursprung ansågs länge ha en korrumperande influens och att dansa merenuge var under en period straffbar med 10 dagars fängelse. Detta ändrades av diktatorn Trujillo som i mitten av 1900-talet valde att göra merenuge till Dominiska republikens nationalmusik. De patriotiska sångtexterna har numera återgått till sin forna härligt korrumperande influens men dominikanernas stolthet över merenuge kvarstår än idag.

På 1970-talet emigrerade många dominikaner till New York och snart blev merengue ett världsfenomen lika populärt som salsa.

Bachata
Musiken har rötterna i merengue, son, chachacha men utvecklades till en egen stil och fick sitt namn på 1950-talet då föraktfulla musiker började kalla den för "bachata", dvs. något som är hemmasnickrat för gemene man.

På 1990-talet började bachata bli populär utomlands och både dansen och musiken fick då högre status och kommersialiserades för en bredare internationell publik. Tempot sänktes och den akustiska gitarren ersattes av den numera karaktärisktiska elgitarren. Utomlands ersattes de tidigare stegen från bolero och cha med det numera karaktäristiska 1-2-3-tap. Med åren har man lagt till många nya turer, avancerat fotarbete, styling och förningstekniker importerade från andra danser som salsa, ballroom, tango mm och idag skiljer vi på den traditionella "bachata autentica" och nyare "bachata moderna".

De senaste 10-15 åren har flera nya dialekter uppstått, t.ex. "bachata sensual" som är inspirerad av bl.a zoukens vackra dippar och överkroppsrörelser. Hemma på Dominikanska republiken har dansen utvecklats närmare sina rötter till den stil som kallas för "bachata dominicana".

Vad lär vi oss på kursen?
Vi följer den historiska ordningen och börjar med att lära oss de typiska rörelserna, stegen och turerna i merenuge för att därefter testa på både modern och autentisk bachata med några inslag från bachata sensual. Kursen är lämplig för dig som aldrig dansat merenuge och bachata förut eller som har plockat up lite på vägen och nu vill få en bättre förståelse för grunderna i dansen. Efter helgen kommer du att förhoppningsvis att känna dig tillräcklig säker för att kunna njuta av dessa danser på alla dansgolv.

Varmt välkommen!
 
 
Tipsa dina kompisar!
Kanske de vill gå kursen med dig?
Skriv deras eposter här separerade med kommatecken:

Mer informationFörkunskaper


Målbeskrivning:
Kommer snart / Delas ut vid kursstart

Åldersgränser
Från 14 år.

Instruktörer:
   Tider
Kl. 11:00 till 16.00
2 heldagar på totalt 8.0 timmar

Kursen startar: 6/5
Slutar: 7/5


Lokal
Sal 1 på Drabanten Dansens Hus
V.g. se vägbeskrivning.

Kursavgift
- Barn: 0 kr
- Heltidsstudent eller ungdom upp till 18år: 695 kr
- Övriga: 795 kr

Medlemsavgift på 100kr tillkommer. Den betalas endast en gång per kalenderår.


Rabatter & Erbjudanden
  • Går du flera kurser? Köp ett Terminskort och gå på så många kurser du vill!
                    
 © Copyright 2023 Studio-K                                                  Sitemap Uppdaterad 2023-12-11