Kontakta oss                     Danskurser                       Sök danspartner                Dansskor/danskläder               Bilder 
 Lokaler                                                                                                                                                  Länkar
 Vårt sortiment
   Danstoppar
   Skopåsar
   Dansskor
   Danssko-guiden

   Presentkort
   Beställning

Danssko-guiden


Visst går det att dansa i vad som helst men det finns många fördelar med s.k. dansskor. Förutom att det är lättare att dansa i ett par bra dansskor minskar man också risken att skada sig.

Vad ska man ha för dansskor?
Det beror på vad man dansar och i vilket sammanhang. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste typerna av dansskor och vilka som passar för de olika danserna. Längre ner hittar du även köptips och skötselråd för dina dansskor.

Olika skor för olika danser

Generellt sätt så ska dansskor sitta som en andra hud på foten. För stora dansskor gör att du får sämre balans och att du riskerar att få skavsår och att stuka foten. Sandaler och s.k. loafers är direkt farliga. Bra dansskor har snörning av något slag eller resår som gör att de följer med foten och inte ”glappar”.

Argentinsk tango
I argentinsk tango har man tyngden över främre fotbladen. Därför är det ingen nackdel att ha lite högre klackar både på damskor (5-10cm) och herrskor (2-4 cm).

I Argentinsk tango lägger man ofta märke till benen och skorna och därför är det bra om skorna är snygga!

Till vanliga träningar går det också bra med sneakers och modernskor. Det är viktigt att skorna är lagom hala (t.ex. mocka, läder eller specialgummi) och sitter tätt om foten.

Ballroom - modernt (Vals, Wienervals, Slowfox, Quickstep, Tango)
I de moderna danserna vill man ofta gå upp och ner på tårna (rise & fall) och även kunna ta långa glidsteg. Det är därför bra med skor med lagom hala och mjuka sulor. Många tycker att sulor av mocka är bäst. Läder är också bra men kan upplevas lite för halt när skorna är nya. Det finns också sulor i alltifrån ”björnskinn” till syntet som också fungerar bra.

Undvik gummisulor med för hög friktion. Tunnare sulor är att föredra eftersom det hjälper dig att hålla balansen.

Till träningarna använder damerna ibland s.k. karaktärskor. Det går också bra med sneakers.

Ballroom – latin (Cha, Samba, Pasa doble, Jive, Rumba)
Du som dansar mycket latin bör använda skor som är lite mjukare än modernskorna - s.k. latinskor – annars går det bra med vanliga modernskor. Tjejmodellen av latinskor är också användbar i många andra danser.

Lindy hop / Jitterbugg / Boogie Woogie
I dessa danser är skorna en viktig del av dansens "outfit" med inspiration från 30- och 40-talet. S.k. gangster-pjuks är vanliga till gränsen till klyschéer. Man använder också sport- och street-ware.

Det är bra med lagom mycket friktion i sulorna eftersom man både vill snurra och göra slides utan att fastna. Samtidigt får det inte bli för halt eftersom man gör snabba riktningsvändningar i dansen. Läder brukar vara ett bra val, speciellt efter ett tag när sulan har nötts ner lite.

För Boogie Woogie bör skorna ha lite bättre grepp och ha mjukare sulor än Lindy hop (jfr buggskor).

Som socialdansare kan man inte alltid använda skor med mocka under eftersom det förstörs om det finns mycket grus och glassplitter på golvet.

Det är bra om skorna är lätta och erbjuder bra dämpning och fjädring eftersom man behöver ta många och snabba steg. Se också Swingkattens skoguide för fler tips.

Bugg
S.k. buggskor är bra. Dansar du mycket kan det vara klokt att också använda något med bättre dämpning för hälarna, t.ex. låga sneakers.

Flamenco
Det förekommer en hel del stampande med både tå och klack i flamencon och det är bra om skorna är stabila och har några cm tjock träklack för både damer och herrar.

Bäst är att använda s.k. flamencoskor som har spikade häl- och tåpartier. Då hörs de bäst. Det går också att använda s.k. karaktärskor.

Jazzdans & moderndans
Det är bra med skor som är så tunna och flexibla som möjligt så att man kan känna golvet och kan vrida foten åt alla håll obehindrat. Samtidigt ska skorna ge bra dämpning åt hälen och ha bra grepp. S.k. Jazzskor är förståss bra. Ofta går det också bra med sneakers med tudelade sulor.

Streetdans
Sneakers, gymnastikskor och streetware är bra. Ha gärna mjuka, lätta sådana med bra dämpning som inte är för klumpiga.

Magdans
Använd skor med mycket mjuk sula och lagom friktion. S.k. mjukisskor är bra. Du hittar några sådana t.ex. i Dansskor.se’s sortiment.

Salsa
Salsa sliter hårt på skorna. Det är bra att ha flera par som du kan växla mellan om du dansar mycket så att både skorna och fötterna klarar sig bättre.

Sneakers är populära val. Dessa har ofta en speciell snurrplatta som underlättar spinnen. Dessutom brukar de vara stabila och ha bra dämpning.

För finare tillfällen använder ”las salseras” (salsadamerna) skor med 4-8 cm klack och öppen tå. ”Los salseros” (salsakillarna) kan då använda s.k. modernskor med lädersulor med vanlig klack (1-2cm).

Social foxtrot
Namnet Social foxtrot antyder att man dansar på vanliga dansställen och då är det lätt hänt att det finns grus och glassplitter på golvet. Då är det bättre att ha dansskor med lite tåligare sulor.

I dessa sammanhang vill man ofta se fin ut. Ett par bekväma ”finskor” med lädersulor för kavaljerna och vanliga klackskor för damerna brukar bli bra. Undvik gympaskor eller skor med fäststark gummi.

Till träningarna går det också bra med sneakers.

Köpråd

Det är viktigt att dina dansskor sitter bra. För små skor kommer att göra ont och för stora dansskor försvårar din balans och ökar risken för skador.

Storlekarna och passformen skiljer sig från märke till märke. När du köper dansskor från hemsidor kan du mäta längden på innersulorna på ett par skor som du vet passar dig bra och sedan be butiken välja rätt storlek åt dig. Det bästa är förstås om du kan prova skorna på plats. Köper du fel storlek kan du ofta skicka tillbaks skorna eller sälja det vidare till någon kompis som skorna passar bättre till.

Dansskor ska sitta som en andra hud på dina fötter. Tänk på att skorna sträcker ut sig efter ett par danskvällar och blir större då! När du väljer storlek ska skorna krama åt fötterna ordentligt från sidorna. Är de lagom tajta från början kommer de att bli för stora efter ett par gånger. Däremot ska skorna inte vara för korta i längden eftersom de oftast inte vidgar sig i längdriktningen. Du ska alltså inte behöva böja på tårna.

Ha tunna strumpor på dig när du väljer storlek. Så småningom kommer dina skor att bli mer glappiga och det kan du då åtgärda genom att bära tjockare strumpor och på så vis kunna ha skorna en längre tid. Det går också att lägga i tjockare innersulor för att kompensera glappigheten.

Alla skor passar inte lika bra till alla fötter. Svenska fötter är i allmänhet lite bredare än europeiska! Prova lite olika märken.

Ha gärna flera par dansskor som du kan växla mellan om du dansar mycket. Fötterna mår bra av det!

Var köper man dansskor?

Det går ofta inte att köpa dansskor i vanliga skobutiker. Däremot finns det några butiker i landet som har specialiserat sig på dansskor. Dessa kan ibland komma till större tävlingar och dansevenemang, t.ex. våra avslutningsfester. Man kan också beställa från deras hemsidor. Det kan också vara värt att beställa från utländska skobutikers hemsidor som ibland är billigare eller har ett större sortiment. Du hittar några bra butiker här.

Som elev på Studio-K får du rabatt när du handlar dansskor hos våra samarbetspartners!

Skötselråd

  • Gå helst inte utomhus med dina skor. Sulan förstörs av asfalten.
  • Använd skoblock när du inte använder skorna, speciellt när du reser med dem.
  • Om man har en sula av läder eller mocka bildas det ibland en hård och glatt yta av smuts under sulorna som gör att man halkar runt för mycket. Detta kan du ta bort med en stålborste som du kan köpa från skoaffärer.
  • Vissa brukar väta sina sulor med vatten, olja, Cocacola o.d. för att få bra glid/grepp på olika dansgolv. Detta brukar inte hjälpa så många minuter men kan mycket väl förstöra sulorna som då drar till sig smuts. Dessutom är det hänsynslöst mot andra dansare som kanske inte vill ha ett klibbigt eller väloljat dansgolv.
  • Ta hand om dina läderskor med skokräm då och då. Tänk bara på att lädret är tunt. Använd mindre skokräm än vanligt.
  • Låt skorna torka ordentligt efter att ha använt dem. Det motverkar dålig lukt.
  • Dansar du många timmar under en kväll kan det vara bra att byta skor halvvägs. Blöta skor som utsätts för påfrestningar tappar formen och blir för glappiga efteråt.
  • En del brukar sula om sina favoritskor med läder eller mocka. Om skorna sitter bra för övrigt så är det ett billigt sätt att förlänga livet på skorna.


Tipsa din vän!

Tycker du att denna danssko-guide är bra? Tipsa en dansintresserad vän här:

Vad heter du?
Vad har du för e-post?
Skriv din väns e-post. Vill du tipsa flera vänner kan du skriva flera eposter i rad. Sätt då ett kommatecken (,) mellan varje epostadress.
Vad ser du för text här?
Lycka till!Vanliga typer av dansskor

Argentinska Tangoskor


I argentinsk tango riktar sig åskådarnas blick ofta mot skorna och dessa brukar därför vara mycket snygga. Tangoskor har ofta en metallskena inbyggt som hjälper dansaren att få extra stabilitet och balans. Använd därför inte tangoskor om du vill dansa ballroom.

Du hittar större sortiment av tangoskor om du beställer från utländska skobutiker. Dessa skor är ofta handgjorda och håller en bra kvalitet. Se t.ex: Traspie och NeoTango.

Balettskor

Mer information kommer snart.Boogie Woogie, Lindy/Jitterbugg


Finns i olika varianter ofta med det karaktäristiska svartvita utseendet. Klackarna brukar vara låga. Sulan är av läder eller mocka med lagom mycket friktion. Boogie woogie skor har lite tunnare sulor med bättre grepp.

BrudskorSe modernskor – dam

Buggskor – herr & dam


Traditionella buggskor saknar klack och har en mjuk gummisula med lagom friktion. De är lätta och bekväma och finns numera i alla möjliga färger. Det kan vara klokt att varva med skor med bättre dämpning för hälen än dessa erbjuder om man dansar mycket. T.ex. sneakers.

Flamencoskor


Stadiga, höga skor med spikade tå- och klackpartier. Det gör att de hörs bra när du stampar.

JazzskorSköna och tunna skor som främjar balansen och tillåter mycket rörelse i fötterna.Karaktärskor


Användes från början av showartister på Broadway o.l. De är ett bekvämare alternativ till modern- och latinskorna på träningarna eftersom de har stadigare klack och bredare tåparti. Mocka eller läder på undersidan.


Mjukisskor


Tunna och mjuka skor med bra grepp. Passar t.ex. till orientalisk dans.
Modernskor - herr

Används till Vals, Quickstep o.d. Har ofta sula av mocka eller tunt läder. Frampartiet är böjbart så att man kan gå upp på tår. Klacken är normalhög. De väger lite och är oftast helsvarta.

Den lackade varianten används oftast vid tävlingar och festligare tillfällen eftersom lacket slits bort med tiden. Dessutom släpper den igenom fukt sämre.

Dessa dansskor kan du också använda till argentinsk tango, salsa och latin.

Modernskor – dam


Damskorna brukar ha sluten tå och klackar på 3-7cm. Främre sulan är gjord av läder eller mocka. Ovansidan kan vara satäng, skinn eller annat vackert material.

Det finns också skor i vit satäng som man kan färga själv så att de matchar en speciell klänning. I ofärgad form kan de också användas som snygga och bekväma brudskor!

Latinskor

Latinskor har ofta högre klackar för både damerna (4-8) och kavaljererna (3-5).

Herrarnas latinskor är lite mjukare än modernskorna. Dessa är bra att ha om du dansar mycket latin eller om du vill bli lite längre, annars kan du använda dina modernskor istället.

Damernas har öppen tå och är mer stabila än modernskorna. Dessa passar också bra till tango, salsa och modern (om inte du tävlar eller är rädd att bli påtrampad). Om du vill ha ett par snygga allround-dansskor så är latinskor ett bra alternativ.

Sneakers


Dessa är populära allround-dansskor som man kan ha på träningarna till de flesta danser och ofta också när man dansar ute. Sneakers är som bekväma gymnastikskor men med mindre friktion i sulorna så att du inte hindras i dina steg. Ofta har de speciella snurrplattor som gör det lättare att snurra. Sulorna är ofta tvådelade vilket gör det lätt att gå upp på tårna.

SteppskorMer information kommer snart…
Tåskor


Används inom klassisk balett. Man har bra grepp i dem och har bra kontakt med golvet vilket främjar balansen. Förstärkt tåparti.

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/d/0/3/studiok.se/httpd.www/poll/db/include/class_mysql.php:23 Stack trace: #0 /customers/d/0/3/studiok.se/httpd.www/poll/db/booth.php(32): polldb_sql->polldb_sql() #1 /customers/d/0/3/studiok.se/httpd.www/dansbutik/dansskor_guide.php(308): include_once('/customers/d/0/...') #2 {main} thrown in /customers/d/0/3/studiok.se/httpd.www/poll/db/include/class_mysql.php on line 23